Något vi redan nu kan börja tänka på och planera är belysningen både i och utanför huset.
Det självklara delarna som kontakter och uttag bestämmer man tillsammans med en elektriker på plats, när alla väggar är uppe. Alltså ganska sent i processen. Men man kan redan nu fundera på de olika teknikerna som finns på marknaden.
Bland annat är jag intresserad av att ha någon typ av rörelsesensor för trappstegsbeslysningen.
5 tankar om “Ljusning”
Hallå. Kan inte så mycket om “smarta hus”, men det finns ett antal firmor som specialiserar sig på att bygga in smarta detaljer och styrningar från början.
Exempel kan vara möjlighet att fjärrstyra eluttag, belysningar. Kolla värmen, larmet och en massa smått och gott. Man kan också installera fuktvarnare på vissa kritiska punkter som även de kan skicka notiser/larm. Ta er en riktig funderare på vad ni vill ha. Jag skulle tro att det mesta är möjligt idag…..bara en kostnadsfråga. 😉
Jesper
Angående eluttag.
Fundera på antalet. jag tycker ni ska jorda alla uttag.
Vissa uttag kanske gör sig bra en bit upp på väggen istället för vid golvet. Anpassa efter era behov, utan att för den saken göra flytt av pinaler omöjligt eller en framtida försäljning onödigt svår.
I vårt kök på Ellösgatan tog vi verkligen i med antal uttag vid den 8 m långa bänken, och då räckte det precis! Så det är klokt att ta sig en funderare, två ggr. Sen sattes alla våra uttag i väggarna i resten av rummen alldeles för högt! Så varje gång dammsugaren åkte fram (ca 2 ggr/dag) irriterade jag mig på detta. Tål alltså att tänka efter före här.
Vissa eluttag kanske man ska ha timer på? Eluttag utomhus är aldrig fel! Till elmaskiner eller för stereos. Snart kommer alla bilar gå på el också.
Det är ju klart snyggt, och praktiskt att ha vissa uttag med timer, redan från början! Absolut något att tänka på!